:: obiceiuri¤
:: craiova :: obiceiuri :: personalitati :: mănăstiri :: contact
:: obiceiuri¤
martisorul
mucenicii
plugusorul
jocul caprei
jocul ursului
jocul calusarilor
sorcova
floriile
steaua
dragobetele
obiceiuri de nunta

:: limba¤
   english     romanaJOCUL URSULUI

    Puternic, violent, imprevizibil si uneori chiar crud, ursul este un animal venerat inca din cele mai vechi timpuri; cultul Ursului era atestat la geto-daci, insusi numele lui Zamolxis fiind legat de blana acestui animal.
    In mitologia româneasca Ursul este investit cu multiple virtuti apotropaice (protectoare), terapeutice si meteorologice.
    Jocul cu masti de Urs simbolizeaza moartea si reinvierea naturii.
    Mastile costum sunt realizate fie din insasi blana animalului, jupuita impreuna cu capul ursului, fie din blana de oaie sau din paie (funii rasucite si cusute pe un costum de haine mai vechi).
    Varietarea modalitatilor de realizare a mastii de Urs este destul de mare, bucurandu-se de o atentie speciala in Bucovina.
    Cetele de Ursi pot fi independente dar, de regula, ele alcatuiesc un nucleu ceremonial in cadrul grupurilor complexe de mascati (Malanca, Benzile, Partiile etc.) Jocul propriu-zis al Ursilor (2-4-8) este condus de un "ursar" (personaj fara masca, imbracat cat mai bizar si cu un coif pe cap) care ii indeamna sa se miste in ritmul tobelor, batute in ritmuri tot mai alerte.

(c)2004 designers